top of page

Nieuws

 

 


Adams Appel duikt met promovendus Sandra Hazelaar in de wondere wereld van de diatomee.

 

 

 

Benthische diatomeeën in de Rijn 2012

Diatomeeën zijn microscopisch kleine, eencellige algen. Hun grote specifieke diversiteit, brede geografische verspreiding en gevoeligheid voor de fysisch-chemische kenmerken van hun leefgebied maken van hen uitstekende bio-indicatoren. In 2012/2013 zijn er in totaal 306 soorten vastzittende kiezelalgen (benthische diatomeeën) geïnventariseerd op de 47 onderzochte meetlocaties, wat zelfs voor een grote rivier als de Rijn neerkomt op een aanzienlijke taxonomische diversiteit.

 

 

 

300 nieuwe diatomeeënsoorten beschreven in 15 jaar

Bart Van de Vijver is als onderzoeker verbonden aan de Plantentuin Meise. Al meer dan 15 jaar onderzoekt hij diatomeeën. Kort geleden heeft hij zijn 300ste nieuwe soort voor de wetenschap beschreven. De soort draagt de naam Halamphora ausloosiana als eerbetoon aan zijn vriend en collega Gert Ausloos.

 

 

 

 

Training program in non-marine diatoms from the (sub-) Antarctic Region
Non-marine diatoms are one of the most abundant algal groups in the (sub-)Antarctic Region both in number of individuals as in number of species. Due to mis-identifications and force-fitting, the actual number of species is rather limited and still composed on only cosmopolitan species, resulting in a bad knowledge of the biogeography of this important group. The past few years, there has been a growing interest that resulted in the description and/or correct identification of a large number of new species, typical for the region. Biogeographical results using this refined taxonomy show a much more transparent separation of the different parts of the (sub-)Antarctic region.

Institution
Botanic Garden Meise, Department of Bryophyta & Thallophyta
Meise, Belgium

 

 

 

 

Aseksuele alg blijft divers door parasieten en milieu
Door een veranderlijke omgeving en de invloed van parasitaire schimmels kan de stervormige kiezelalg Asterionella formosa genetisch divers blijven, ook al plant deze soort zich voort zonder seks. Dat ontdekte Alena Gsell van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) tijdens haar promotieonderzoek. Asterionella is een van de belangrijkste soorten bij de zogenaamde algenbloei in onze streken.

 

 

 

Jako van der Wal heeft een vertaling gemaakt voor Japans Diatom project
Diatom Project wordt beheerd door samenwerkende onderzoekers uit verschillende landen over de hele wereld onder leiding van het Mayama lab  aan de Tokyo Gakugei University. Het doel van het project is om bij mensen het bewustzijn van het aquatische milieu actief te bevorderen door het gebruik van SimRiver. Bovendien hopen we begrip en samenwerking te vergroten tussen de landen. 
Voor informatie over de video en SimRiver en om de uitkomsten van de lessen met behulp van de leermiddelen te rapporteren kunt u contact opnemen met: diatom@waterside.jp

 

 

 

Bijzondere website van Michel Haak
Veel prachtige plaatjes van eigen legpreparaten

Welcome to my site www.diatoms.eu

 

 

 

EOS-prijs 2014: genomineerde Eveline Pinseel

Scriptie "Environmental Changes in a High Arctic Ecosystem" 
Het doel van deze scriptie was om onze kennis over de diatomeeëndiversiteit en –ecologie in het noordpoolgebied te verbeteren en zo hun toepassing in de paleoecologie te bevorderen. Daartoe werden de zoetwaterdiatomeeëngemeenschappen in Petuniabukta (Spitsbergen, Svalbard Archipel, Arctisch gebied), onderzocht op een ruimtelijke en een temporele schaal. Hiertoe werden de diatomeeën in recente meerstalen en een 6000 jaar oude sedimentkern onderzocht.

 

 

 

Het Universum Diatomacearum Moellerianum

Samen met professor emeritus Karel Van Camp had Jef Schoors de gelegenheid om het meest befaamde diatomeeënpreparaat van Johann Diedrich Möller te fotograferen: het Universum Diatomacearum Moellerianum. Dit legpreparaat uit 1890 bevatte oorspronkelijk niet minder dan 4026 verschillende diatomeeën, door Möller stuk voor stuk met de hand ‘gelegd’. In 1900 werd het preparaat gekocht door Van Heurck. Momenteel wordt het bewaard in de Plantentuin Meise.

Geïnteresseerden kunnen deze foto op aanvraag toegestuurd krijgen via We Transfer: mailen naar kagm@microscopie.be met de vermelding ‘Universum Diatomacearum
Moellerianum’. Het is ook volledig te bekijken in Micscape Magazine

 

 

 

Diatoms Art Museum

Bijzondere legsels in video vastgelegd (Muziek; Gymnopedie door Kerrilyn Renshaw!)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page